Mūsu pārtikas vielām jābūt ārstnieciskām, bet ārstnieciskām vielām jābūt par pārtiku.
(Hipokrāts - sengrieķu ārsts)
...Visiem zināms, ka visi bērni, kā arī daudzi pieaugušie ļoti mīl saldumus, bet cik reizes arī mēs neesam brīdināti, ka saldumi nelabvēlīgi ietekmē figūru un zobus, mēs nepārstājam sevi lutināt ar „saldumiņiem”... Mēs lauzīsim izveidojušos stereotipus un pastāstīsim par gardumiem, kuri ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi.
Zefīrs...
Viegls, maigs, garšīgs, kūstošs mutē, tulkojumā no grieķu valodas nozīmē „viegls vējiņš”. Tā sastāvā ietilpst: glikoze, cukurs, ābolu biezenis, olbaltumvielas, un dabīgs biezinātājs agars-agars (pektīns vai želatīns). Olbaltumvielas veicina imunitātes nostiprināšanos, kā arī noderīgas muskuļaudiem. Zefīrs nesatur taukus, tam ir maz kaloriju, tāpēc, cilvēki kas rūpējas par skaistu figūru, var nesatraukties ka mazliet palutinot sevi ar zefīru, pieņemsies svarā. Tas ir veselīgs arī tāpēc, ka izvada no organisma toksīnus, jonus, smagos metālus. Zefīrs, kurš gatavots no agara (iegūts no ūdensaugiem) satur kalciju, jodu, dzelzi un ogļhidrātus. Jods – veselīgs vairogdziedzerim, bet visi pārējie komponenti – asinsvadiem, locītavām, kauliem, matiem un nagiem. Zefīru var droši nosaukt par veselīgu! Dietologi iesaka lietot to ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, kā skolas, tā arī pirmsskolas vecumā (sākot no 2 gadiem).
Marmelāde...
Kā arī zefīrs – satur maz kaloriju, jo nesatur taukus. Galvenā sastāvdaļa šī produkta izgatavošanā – pektīns. Šis produkts samazina holesterīna līmeni asinīs, attīra zarnu traktu, kā arī veicina piesārņojuma un toksīnu izvadīšanu no organisma. Viens grams marmelādes satur divdesmit reizes vairāk antioksidantu, nekā glāze apelsīnu sulas! Kā arī interesanti būs uzzināt, ka pēc britu zinātnieku apstiprinājuma (produktu pētījumu institūta) komponents – pektīns bremzē vēža šūnu attīstību.
Žāvētie augļi...
Dabīgs produkts, kas satur dzelzi, šķiedrvielas, vitamīnus, pektīnu, kalciju, magniju un kāliju. Žāvētie augļi labvēlīgi ietekmē kuņģa, zarnu trakta darbību, normalizē sirds – asinsvadu sistēmas darbību, stabilizē asinsspiedienu un uztur hemoglobīna un asins līmeni organismā, kā arī veicina matu un nagu nostiprināšanu.
Svarīgi, ka atšķirībā no cukura, žāvētie augļi satur divas reizes mazāk kaloriju!
Halva...
Satur olbaltumvielas, minerālvielas, augu eļļas, šķiedrvielas, proteīnus, varu, nātriju, dzelzi un magniju. Halvai ir ne tikai labas garšas īpašības, kā arī tā veselīgi iedarbojas uz organismu: uzlabo asinsriti, stabilizē zarnu trakta darbību, pozitīvi ietekmē nervu sistēmu, bet pats galvenais un interesantākais... palīdz kļūt jaunākiem!
Tiem, kas seko savai figūrai un kontrolē svaru, brīdinām, neskatoties uz to, ka halvai ir daudz pozitīvu īpašību, tai ir arī kalorijas!